De onhebbelijkheden van design

Er zijn mensen die beweren dat design en vormgeving kunst is. Als dat zo is, dan de kunst om te verleiden. Te verleiden om op een onpraktische en oncomfortabele stoel te gaan zitten, puur omdat hij er leuk uit ziet. Zo is inmiddels alle huishoudelijke apparatuur en inrichting tot ‘kunst’ verheven waarmee je kunt komen tot ‘zelfexpressie’ en waarmee je al snel buiten de mode loopt. Een op het oog geavanceerde, maar feitelijk buitengewoon simpele commerciële truc.

Hetzelfde met verpakkingen die dienen om etenswaren aan te schaffen. Waarbij het geheel niet zeker is of een aantrekkelijk uitziende verpakking moet verdoezelen dat de etenswaren in werkelijkheid niet eetbaar zijn, of de eetwaren als troost worden meegegeven om de onooglijke verpakking te kunnen verdragen. In de kledingmode heb ik begrepen dat de verkoop van seizoensgebonden kleding inmiddels 52 seizoenen kent.

Het is overigens geen betoog ten gunste van pragmatisme, waar kwaliteit en esthetiek geen rol mogen spelen. Dat zij verre! Misschien is het zelfs een ode aan het Vakmanschap, waar ik grote bewondering voor koester. Mij gaat het niet om wat te koop is, maar wat het verkoopt. Of, zoals men placht te zeggen: een boek beoordeel je niet op zijn omslag.

Zo is kunst die iets over de werkelijkheid wist te vertellen gedegradeerd tot de kunst der commercie: design. Wat ik in het geheel geen kunst wens te noemen.

Omdat een vriend bij het lezen van dit stukje tegen me zei dat hij me ‘op m’n bek zou slaan als hij me niet zou kennen’ is het hier op z’n plaats om aan te geven dat er een ironische toon speelt en het ook paradoxaal is: ik houd van mooie dingen. Architectuur, muziek, kunst. Het is dus enerzijds een roep vanuit mijn afschuw betreffende de commercialisering van de wereld. Ja de wereld. Alles lijkt te koop, niets is heilig.

Anderzijds is het een roep om ware esthetiek, om ware Kunst, om vakmanschap. Ik houd in die zin natuurlijk van ontwerp en design. Zelfs de wereld is ontworpen en ik houd van de Ontwerper. Dus ik houd ook heus van de designer. Hopelijk klaart dit dermate de lucht dat ik mij vrijelijk over straat kan blijven begeven.

There are 2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.